Na punkcie tego włoskiego deseru oszalały miliony

Biszkopty i delikatny krem, a do tego kawowa nuta – czy i wam na samą myśl o tiramisu cieknie ślinka? Nie martwcie się – nie jesteście same. Na punkcie tego włoskiego deseru oszalały miliony osób na całym świecie. Na szczęście wykonanie go jest bardzo proste i zajmie zaledwie kilka chwil.

Jak go zatem przyrządzić wyśmienite tiramisu?

SKŁADNIKI

  • 250 g podłużnych biszkoptów
  • 250 ml kawy espresso
  • 6 łyżek likieru amaretto
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszek) lub kakao
  • 600 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 300 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Zacznijmy od zaparzenia kawy. Gdy ostygnie delikatnie moczymy w niej biszkopty i skrapiamy likierem. Przygotowujemy foremkę o wymiarach 20 x 30 cm. Na dnie układamy połowę nasączonych biszkoptów. Oprószamy, przesiewając, 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub kakao. Kolejny krok to przygotowanie masy. Do tego celu potrzebujemy serka mascarpone, który ubijamy z cukrem i… gotowe.

Połowę kremu przekładamy na biszkopty w formie. Następnie układamy drugą warstwę nasączonych biszkoptów. I w tym przypadku oprószamy je kawą. Następnie wykładamy resztę kremu. Górę możemy ozdobić również kawą, albo ewentualnie kakaem bądź wiórkami czekolady. Jeśli zdecydujecie się na te ostatnie, postawcie na deserową albo gorzką. Gotowe tiramisu wstawiamy do lodówki – deser bowiem najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony.

[metaslider id=”921″]

Udostępnij

Facebook
Być może zainteresują Cię...
Warto przeczytać

Najbardziej popularne

konferencja girlboss

Poszukiwane prelegentki na Konferencję Online GirlBoss!

Biznes online to nie tylko sprzedaż produktów czy usług przez internet. To kompleksowy ekosystem, który obejmuje szeroki zakres działań, od marketingu przez social media, e-commerce, po tworzenie wartościowych treści i budowanie relacji z klientami w przestrzeni wirtualnej. Jest to świat, w którym innowacje i kreatywność są kluczowymi czynnikami sukcesu, a granice między online a offline coraz bardziej się zacierają.