Domowa tortilla i ketchup: musisz wypróbować te przepisy!

Domowa tortilla i ketchup: musisz wypróbować te przepisy!

Zamierzasz zaserwować domownikom tortillę? Zamiast kupować gotową, przygotuj ją w domowym zaciszu. Z pewnością będzie jeszcze pyszniejsza niż ta sklepowa. Do tego zrób własny ketchup – najbliżsi będą zachwyceni!

Czego potrzebujemy do przygotowania tortilli? Dwóch szklanek mąki pszennej, dwóch łyżek oleju, 3/4 szklani gorącej wody oraz oraz szczyptę soli. Mąkę, wodę, olej i sól mieszamy w misce, na koniec dodajemy olej. Wyrabiamy. Ciasto musi mieć jednolitą masę. Gdy taką uzyskamy, odstawiamy je

na 20 minut przykrywając miskę ściereczką. Później dzielimy je na mniejsze części, a następnie rozwałkowujemy na cienkie placki. Smażymy je przez około minutę na suchej patelni. Każda strona powinna piec się przez około 30 sekund.

Tortillę możesz zaserwować z ulubionymi dodatkami – na przykład piersią z kurczaka i warzywami. Jeśli natomiast twoja rodzina nie je mięsa, możesz postawić na soję, czy kotleciki z ciecierzycy.

Smak serwowanego dania podkreślimy za sprawą domowego ketchupu. Aby go zrobić potrzebujemy  średnią cebulę, łodygę selera naciowego, ząbek czosnku, 600g pomidorów z puszki, łyżkę koncentratu pomidorowego, cztery łyżki cukru (najlepiej trzcinowego), ¼ szklanki octu winnego oraz sól, pieprz oraz oliwę. Na pierwszy ogień idzie cebula, seler oraz czosnek – wszystko drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę do garna z grubym dnem. Smażymy około minuty cały czas mieszając. Następnie wrzucamy pomidory, koncentrat oraz ocet i cukier. Całość powinna dusić się pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Później miksujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *