Zaskocz gości ponczem arbuzowym

Sezon na arbuzy w pełni. Owoc ten doskonale smakuje solo, jako dodatek do sałatek, czy składnik sorbetów owocowych. My jednak proponujemy szybki i szalenie prosty przepis na poncz arbuzowy.

Arbuz ma w sobie dużo wody i skutecznie gasi nasze pragnienie. Przygotowany z niego poncz możemy zaserwować podczas grilla, czy domowej imprezy.

Do przygotowania ponczu będziemy potrzebować:

  • dużego arbuza
  • wódki bądź rumu
  • dwóch łyżek cukru trzcinowego
  • soku z soczystej limonki

Stawiamy owoc na jego najbardziej spłaszczonej części i lekko podcinamy ostrym nożem. Następnie musimy odkroić górę arbuza na wysokości nieprzekraczającej 1/3 jego całkowitej wielkości. Wydłubujemy cały miąższ i oddzielamy go od pestek. Następne miksujemy go razem z cukrem. Następnie przelewamy go do szklanego dzbanka i dodajemy sok z jednej limonki. Tak przygotowany napój odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Podobnie zresztą jak nasze arbuzowe naczynie. Wszystko wyciągamy tuż przed podaniem. Na każdą wlaną do arbuzowego dzbanka soku dodajemy około 80 ml alkoholu. Poncz arbuzowy najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony. Dlatego przez zaserwowaniem wrzucamy do każdej szklanki kilka kostek lodu. Pysznego kosztowania!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *