Skrzydełka w niecodziennym wydaniu – z miodem i musztardą

Skrzydełka w niecodziennym wydaniu – z miodem i musztardą

Lubie wyraziste i oryginalne smaki? Doskonale trafiłyście! Dziś zdradzimy wam przepis na pyszne skrzydełka, które z pewnością osłodzą wam ostatnie dni.

Czego potrzebujemy? Oczywiście skrzydełek! Poniższy przepis przeznaczony jest na około kilogram skrzydełek – w razie potrzeby możecie zwiększyć proporcje.

Do przygotowania marynaty potrzebujecie: pięciu łyżek miodu, pięciu łyżek musztardy, łyżeczkę słodkiej papryki, dwie łyżeczki sosu sojowego, łyżkę oleju oraz soli i pieprzu do smaku. Ci, którzy lubią połączenie ostrości ze słodkością, zamiast pieprzu mogą dodać chilli. Uważajcie jednak, aby… nie sypnąć za dużo.

Skoro już wszystko macie już wszystko, możecie przystąpić do pichcenia. to do dzieła! Skrzydełka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i przełóżcie do miski. W osobnym naczyniu połączcie wszystkie składniki marynaty, która później wylejecie na kurczaka.

Wszystko dokładnie wymieszajcie i schowajcie do lodówki. Skrzydełka powinny się chłodzić przynajmniej około godzinę. Później przełóż je na blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika (temperatura około 180-200 stopni). Po około 12-15 minutach słodziutkie i chrupiące skrzydełka powinny być gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *