Jak przygotować wegańskie smoothie?

W letnie dni nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż smoothie, przygotowane ze zdrowych warzyw, bądź owoców. Odżywczy kielich tego napoju doda nam energii i poprawi samopoczucie. Dziś proponujemy Wam kilka przepisów na smoothie w wersji wegańskiej z nutką czekolady. Nadają się doskonale na przekąskę po wysiłku fizycznym, a także zaspokoją chęć na coś słodkiego.

Smoothie kakaowe

Składniki:

  • mleko roślinne, kokosowe, bądź migdałowe,
  • szklanka szpinaku,
  • szklanka mrożonych owoców jagodowych,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • łyżka masła migdałowego,
  • łyżka kakao,
  • łyżka naturalnego słodzika,
  • łyżeczka spiruliny,
  • 3-6 kostek lodu.

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i dokładnie miksujemy. Gotowe!

Smoothie bananowo-czekoladowe

Składniki:

  • ¾ szklanki mleka migdałowego,
  • ¼ szklanki naturalnego masła orzechowego,
  • 3 średnie banany, pokrojone w kawałki i zamrożone,
  • dwie łyżki niesłodzonego kakao,
  • dwie łyżki roztopionego olejku kokosowego,
  • dwie łyżki czystego syropu klonowego.

Banany miksujemy z mlekiem. Dodajemy masło orzechowe. Pozostałe składniki mieszamy trzepaczką aż do uzyskania konsystencji roztopionej czekolady. Miksujemy wszystko do gładkości. Gotowe!

Smoothie miętowo-czekoladowe

Składniki:

  • 1 worek herbaty z mięty pieprzowej,
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1/2 szklanki mleka ryżowego,
  • 2 szklanki szpinaku,
  • 1 średni zamrożony banan,
  • 2 łyżki serca konopi,
  • 6 kostek lodu,
  • 3 łyżka czekolady gorzkiej.

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i dokładnie miksujemy. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *