Jak przygotować krem z pieczonego bakłażana?

Zupy krem są świetnym pomysłem na szybki i zdrowy obiad. Dziś podpowiadamy, jak przygotować tę z pieczonym bakłażanem w roli głównej.

Czego będziemy potrzebować?

  • dwóch dużych bakłażanów
  • jednej puszki cieciorki
  • około pół litra bulionu warzywnego
  • soku z jednej pomarańczy
  • jednej łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • jogurtu greckiego
  • przypraw: soli, pieprzu, ewentualnie natki pietruszki bądź świeżego tymianku
  • opcjonalnie, aby zaostrzyć smak 1-2 łyżeczki pasty Harrisa

Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż, smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy przez około 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Warzywa powinny się mocno zarumienić. Nie możemy jednak dopuścić do ich przypalenia, dlatego co jakiś czas zaglądajmy do piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy i czekamy kilka chwil, aż przestygną. Potem obieramy ze skórki i miksujemy na gładką masę razem z cieciorką, sokiem z pomarańczy, koncentratem i ewentualnie pastą Harrisa. Krem przelewamy do garnka i dolewamy bulionu aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Całość podgrzewamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Przed podaniem dodajemy łyżkę jogurtu greckiego i posypujemy natką pietruszki, bądź tymiankiem.

Udostępnij

Facebook
Być może zainteresują Cię...
Warto przeczytać

Najbardziej popularne

konferencja girlboss

Poszukiwane prelegentki na Konferencję Online GirlBoss!

Biznes online to nie tylko sprzedaż produktów czy usług przez internet. To kompleksowy ekosystem, który obejmuje szeroki zakres działań, od marketingu przez social media, e-commerce, po tworzenie wartościowych treści i budowanie relacji z klientami w przestrzeni wirtualnej. Jest to świat, w którym innowacje i kreatywność są kluczowymi czynnikami sukcesu, a granice między online a offline coraz bardziej się zacierają.