Jak przygotować krem z pieczonego bakłażana?

Zupy krem są świetnym pomysłem na szybki i zdrowy obiad. Dziś podpowiadamy, jak przygotować tę z pieczonym bakłażanem w roli głównej.

Czego będziemy potrzebować?

  • dwóch dużych bakłażanów
  • jednej puszki cieciorki
  • około pół litra bulionu warzywnego
  • soku z jednej pomarańczy
  • jednej łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • jogurtu greckiego
  • przypraw: soli, pieprzu, ewentualnie natki pietruszki bądź świeżego tymianku
  • opcjonalnie, aby zaostrzyć smak 1-2 łyżeczki pasty Harrisa

Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż, smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy przez około 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Warzywa powinny się mocno zarumienić. Nie możemy jednak dopuścić do ich przypalenia, dlatego co jakiś czas zaglądajmy do piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy i czekamy kilka chwil, aż przestygną. Potem obieramy ze skórki i miksujemy na gładką masę razem z cieciorką, sokiem z pomarańczy, koncentratem i ewentualnie pastą Harrisa. Krem przelewamy do garnka i dolewamy bulionu aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Całość podgrzewamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Przed podaniem dodajemy łyżkę jogurtu greckiego i posypujemy natką pietruszki, bądź tymiankiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *