Zupy krem są świetnym pomysłem na szybki i zdrowy obiad. Dziś podpowiadamy, jak przygotować tę z pieczonym bakłażanem w roli głównej.
Czego będziemy potrzebować?
- dwóch dużych bakłażanów
- jednej puszki cieciorki
- około pół litra bulionu warzywnego
- soku z jednej pomarańczy
- jednej łyżeczki koncentratu pomidorowego
- jogurtu greckiego
- przypraw: soli, pieprzu, ewentualnie natki pietruszki bądź świeżego tymianku
- opcjonalnie, aby zaostrzyć smak 1-2 łyżeczki pasty Harrisa
Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż, smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy przez około 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Warzywa powinny się mocno zarumienić. Nie możemy jednak dopuścić do ich przypalenia, dlatego co jakiś czas zaglądajmy do piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy i czekamy kilka chwil, aż przestygną. Potem obieramy ze skórki i miksujemy na gładką masę razem z cieciorką, sokiem z pomarańczy, koncentratem i ewentualnie pastą Harrisa. Krem przelewamy do garnka i dolewamy bulionu aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Całość podgrzewamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Przed podaniem dodajemy łyżkę jogurtu greckiego i posypujemy natką pietruszki, bądź tymiankiem.
Views: 16