Domowe rurki z kremem: jak je przygotować?

Domowe rurki z kremem: jak je przygotować?

Domowe rurki z kremem to smak dzieciństwa. Nie wymagają sporego nakładu pracy, a do tego są bardzo kruche i pyszne. Wypróbujcie nasz przepis i zachwyćcie podniebienia domowników.

Przepis pochodzi ze strony  www.mojewypieki.com Wychodzi z niego około 60 rurek (o długości 7 cm).

Potrzebne składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i szybko zagniatamy. Owijamy w folię i chowamy do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i bardzo cienko je rozwałkowujemy. Najlepiej gdyby miało ono około 1 mm. Następnie ciasto kroimy w długie paski o szerokości około 1,5 cm. Aby rurki nie przywarły do foremek, musimy posmarować je masłem. Następnie nawijamy na nie paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki obtaczamy w cukrze i układamy na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Rurki powinny się piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Kiedy rurki będą gotowe? Gdyby osiągną jasnozłoty kolor. Gdy wystygną, możemy je nadziać kremem.

W jaki sposób przygotować krem? Zacznijmy od składników, których będziemy potrzebować:

  • 600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • odrobina naturalnej wanilii (niekoniecznie)

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i wanilią. Otrzymanym kremem nabijamy rurki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *