Domowe rurki z kremem: jak je przygotować?

Domowe rurki z kremem to smak dzieciństwa. Nie wymagają sporego nakładu pracy, a do tego są bardzo kruche i pyszne. Wypróbujcie nasz przepis i zachwyćcie podniebienia domowników.

Przepis pochodzi ze strony  www.mojewypieki.com Wychodzi z niego około 60 rurek (o długości 7 cm).

Potrzebne składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i szybko zagniatamy. Owijamy w folię i chowamy do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i bardzo cienko je rozwałkowujemy. Najlepiej gdyby miało ono około 1 mm. Następnie ciasto kroimy w długie paski o szerokości około 1,5 cm. Aby rurki nie przywarły do foremek, musimy posmarować je masłem. Następnie nawijamy na nie paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki obtaczamy w cukrze i układamy na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Rurki powinny się piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Kiedy rurki będą gotowe? Gdyby osiągną jasnozłoty kolor. Gdy wystygną, możemy je nadziać kremem.

W jaki sposób przygotować krem? Zacznijmy od składników, których będziemy potrzebować:

  • 600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • odrobina naturalnej wanilii (niekoniecznie)

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i wanilią. Otrzymanym kremem nabijamy rurki.

[metaslider id=”921″]

Udostępnij

Facebook
Być może zainteresują Cię...
Warto przeczytać

Najbardziej popularne

konferencja girlboss

Poszukiwane prelegentki na Konferencję Online GirlBoss!

Biznes online to nie tylko sprzedaż produktów czy usług przez internet. To kompleksowy ekosystem, który obejmuje szeroki zakres działań, od marketingu przez social media, e-commerce, po tworzenie wartościowych treści i budowanie relacji z klientami w przestrzeni wirtualnej. Jest to świat, w którym innowacje i kreatywność są kluczowymi czynnikami sukcesu, a granice między online a offline coraz bardziej się zacierają.