Frytki lubi większość z nas, jednak nie często możemy sobie na nie pozwolić jeśli dbamy o swoje zdrowie lub jesteśmy na diecie. Nie oznacza to jednak, że możemy tylko ze smakiem na nie popatrzeć. Niezdrowe są te smażone w głębokim tłuszczu, ale jest dla nich zdrowsza alternatywa.
Przepis na pyszne, mało kaloryczne frytki znajdziecie poniżej.
Nie tylko ziemniaki
Tradycyjne frytki są przygotowywane z ziemniaków, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić je z buraków, dyni, batatów lub innych wartościowych warzyw. Jeśli zdecydujemy się wymienione
przez nas warzywa dostarczymy naszemu organizmowi szereg niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania witamin i mikroelementów. Nasze frytki będą pieczone w piekarniku, aby uniknąć
smażenia na głębokim oleju.
Pora na przygotowanie
Dobre frytki to nie tylko złocista chrupiąca skórka, ale także niepowtarzalny smak i aromat. Z podanego przepisu wyjdą nam mniejsze porcje dla czterech osób. Zaczynamy! Przygotuj kilogram ulubionych warzyw, umyj je, obierz ze skórki oraz pokrój w słupki. Tak przygotowane
włóż do miski, zalej zimną wodą wymieszaną z łyżeczką cukru a następnie pozostaw pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie osusz je bawełnianym ręcznikiem, następnie przygotuj przyprawy i zioła, które lubisz. Może być to sól, pieprz, rozmaryn, zioła prowansalskie, tymianek,
oregano a także mielona słodka papryka oraz chili. Piekarnik nagrzej do temp. 200 stopni, frytki wymieszaj z przyprawami oraz 4 łyżkami oleju lub oliwy. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Piecz do uzyskania złocistego koloru przez około 25 minut, od
czasu do czasu możesz je przewrócić na drugą stronę.
Frytki z mąką kukurydzianą
Jeśli chcesz uzyskać pyszną chrupiącą skórkę pokrojone i przyprawione warzywa możesz dodatkowo wymieszać z dwoma roztrzepanymi jajkami a następnie oprószyć je mąką kukurydzianą. Piecz w piekarniku na papierze do pieczenia w temp. 220 stopni przez pół godziny. Frytki pod taką postacią są idealne do obiadu, na kolację oraz jako świetna przekąska na imprezę.
Views: 16