Co można zrobić z mniszka lekarskiego?

Mniszek lekarski występujący głównie na łąkach i murawach oraz w widnych lasach jest uznawany za pospolity chwast ogrodowy. Nie dajmy się jednak zwieść tej teorii. To roślina, którą można wykorzystać na wiele sposobów!

Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w maju, bądź na początku kwietnia, bo wtedy są najbardziej dojrzałe i nie mają charakterystycznego posmaku goryczy.

1) Syrop

Po mniszek lekarski można przede wszystkim sięgnąć, chcąc przygotować syrop. Ma on działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Dlatego tak chętnie sięgamy po niego, lecząc ból gardła i kaszel.

Do przygotowania syropu będziemy potrzebować jednego litra kwiatów mlecza, dwóch cytryn, litra wody i kilograma cukru. Kwiaty mlecza wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 min. Następnie garnek odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Po 24 godzinach wywar odcedzamy przez sito i dodajemy do niego sok z cytryn oraz cukier. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż do uzyskania konsystencji lejącego miodu (ok. 2 godzin).

2) Wino

Wino na bazie mniszka lekarskiego ma właściwości lecznicze. Na dodatek jest delikatne i orzeźwiające – w sam raz na ciepłe dni. Do przygotowania wina będziemy potrzebować 250 g kwiatów mniszka, kilograma cukru, dwóch litrów wody, a także 50 g drożdży winnych. Kwiaty myjemy i rozdrabniamy, zasypujemy cukrem, zalewamy przegotowaną wodą i dodajemy drożdże. Całość mieszamy. Wstawiamy w ciemne miejsce na ok. 5-6 tygodni. Po tym czasie zlewamy wino do butelek. Przechowujemy w ciemnym miejscu.

3) Koktajl

Z liści mniszka lekarskiego możemy natomiast przygotować koktajl. Potrzebujemy jednego kubka liści mniszka lekarskiego, jednego kubka liści sałaty lub szpinaku, jednego kubka ananasa pokrojonego w kostkę (najlepiej mrożonego), jednego kubka mango (ewentualnie truskawek, gruszek, bądź bananów), jednej łyżki chia lub siemienia lnianego oraz jednej szklanki mleka roślinnego, lub wody filtrowanej

Liście staranie myjemy, wkładamy do blendera razem z pozostałymi składnikami i blendujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji. Możemy wzmocnić moc oczyszczającą tego koktajlu, dodając np. łyżkę sproszkowanego młodego jęczmienia lub spiruliny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *