Domowe rurki z kremem to smak dzieciństwa. Nie wymagają sporego nakładu pracy, a do tego są bardzo kruche i pyszne. Wypróbujcie nasz przepis i zachwyćcie podniebienia domowników.
Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com Wychodzi z niego około 60 rurek (o długości 7 cm).
Potrzebne składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
- 250 g kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i szybko zagniatamy. Owijamy w folię i chowamy do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i bardzo cienko je rozwałkowujemy. Najlepiej gdyby miało ono około 1 mm. Następnie ciasto kroimy w długie paski o szerokości około 1,5 cm. Aby rurki nie przywarły do foremek, musimy posmarować je masłem. Następnie nawijamy na nie paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki obtaczamy w cukrze i układamy na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Rurki powinny się piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Kiedy rurki będą gotowe? Gdyby osiągną jasnozłoty kolor. Gdy wystygną, możemy je nadziać kremem.
W jaki sposób przygotować krem? Zacznijmy od składników, których będziemy potrzebować:
- 600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
- odrobina naturalnej wanilii (niekoniecznie)
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i wanilią. Otrzymanym kremem nabijamy rurki.
[metaslider id=”921″]
Views: 13