Jednym z sekretów azjatyckiej pielęgnacji włosów jest… woda ryżowa. Ma ona wiele cennych właściwości i możemy ją przygotować w domowym zaciszu.
Woda ryżowa to nic innego, jak woda, która została po ugotowaniu ryżu. To może być zwyczajny biały ryż, ale najlepsze efekty przynosi woda ryżowa uzyskiwana z ryżu jaśminowego i brązowego. Ważne jednak, aby nie była posolona.
Woda ryżowa jest bogata w składniki odżywcze, niezwykle istotne dla kondycji włosów i skóry głowy. Chodzi przede wszystkim o witaminę E, witaminy z grupy B, cynk, żelazo, magnez, potas. Jednak najcenniejszy jest inozytol, który bywa określany jako witamina B8 (nie jest jednak witaminą, bo nie może być syntetyzowany przez organizm). To właśnie on poprawia elastyczność włosów, a także tworzy na pasmach film, który chroni przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Jeśli chcemy wzmocnić efekt, do gotowania ryżu użyjmy wody destylowanej bądź filtrowanej.
Płukankę ryżową najlepiej stosować dwa razy w tygodniu. Jak to zrobić? Zacznijmy od umycia włosów szamponem, następnie wypłucz je wodą ryżową, delikatnie masując skórę głowy. Płukankę pozostaw na włosach na około 5 minut, a następnie spłucz czystą wodą. Dzięki wodzie ryżowej twoje włosy staną się gładsze i lśniące. Z czasem staną się też mocniejsze, mniej łamliwe, ograniczone będzie też ich wypadanie.
Views: 3