Uwielbiacie słodycze? My również! Zwłaszcza te, które uda nam się przygotować w domowym zaciszu. Ostatnio wpadł nam w ręce przepis na domowy budyń chałwowy. Jeśli jeszcze go nie robiłyście, koniecznie musicie to nadrobić!
Przepis pochodzi z kolejnej części książki autorstwa Marty Dymek “Jadłonomia”, ekspertki od kuchni wege.
NA 3–4 PORCJE:
1/3 szklanki kaszy jaglanej (65 g)
1 1/2 szklanki mleka roślinnego
szczypta soli
100–120 g chałwy
1/4–1/3 szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE:
1. W czajniku zagotuj wodę i przepłukaj nią kaszę jaglaną.
2. Kaszę włóż do sporego garnka z pasującą przykrywką, wlej 1 1/2 szklanki mleka i dodaj szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 15 minut – jeśli mleko kipi, możesz zostawić lekko uchyloną pokrywkę.
3. Ugotowaną kaszę przełóż do blendera kielichowego lub wysokiego naczynia blendera, dodaj chałwę i zblenduj na grudkowaty krem. Następnie dalej blenduj i stopniowo dolewaj resztę mleka, aż do uzyskania ulubionej gęstości.
4. Przełóż do miseczek i zaserwuj z owocami. Deser będzie również świetny na zimno – sprawdzi się też jako nadzienie do naleśników lub krem do tortów.
Budyń możesz serwować z dowolnymi dodatkami – dżemem, sokiem owocowym, frużeliną wiśniową czy nawet świeżymi owocami.
Views: 12