Zupa z bananem w roli głównej

Rosół, pomidorowa, ogórkowa, żurek… Czy Wy też macie wrażenie, że Wasze menu – przynajmniej w kwestii zup – jest dość monotonne? Najwyższa pora to zmienić! Zachęcając Was do eksperymentowania w kuchni, zdradzamy sprawdzony przepis na… zupę bananową z curry. Miłośnicy nietypowych smaków z pewnością będą zaskoczeni!

Czego będziemy potrzebować?

  • 20-25 dag obranych i drobno pokrojonych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 nieduży seler naciowy
  • 1 duże zielone jabłko
  • 1 niezbyt dojrzały banan
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypiorek
  • sól

Obieramy i siekamy cebulę oraz selera naciowego. Następnie grubo kroimy jabłko (oczywiście obrane ze skórki) oraz banana. Owoce z warzywami gotujemy w bulionie do miękkości ok. 15 minut. Następnie dodajemy śmietanę, masło, curry i sól. Delikatnie podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Całość miksujemy. Zupę podajemy z drobno posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *