Pyszny gulasz z… soczewicy

Soczewica ma ogromny potencjał spożywczy. Z racji tego, że zawiera dużo białka, jest doskonałą alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Dziś podpowiemy Wam, jak przygotować pyszny gulasz z tą rośliną w roli głównej.

Czego będziemy potrzebować?

  • 3 litry soku pomidorowego lub 2,5 litra wody i dwa koncentraty pomidorowe
  • 1 litr wody
  • 6 marchewek
  • dwie łodygi selera naciowego
  • 3 korzenie pietruszki
  • natka pietruszki
  • 3 cebule
  • 2 szklanki soczewicy czerwonej łuskanej
  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego lub basmati
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pikanej papryki wędzonej lub zwykłej – jeśli chcemy, aby danie było ostrzejsze, możemy sięgnąć po chilli
  • olej

Zaczynamy od obrania cebuli. Kroimy ją w kostkę i podsmażamy na oleju. Najlepiej wybrać do tego celu żeliwny garnek. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach obrane wcześniej warzywa. Dodajemy je do cebuli i podsmażamy przez kilka minut. Następnie dolewamy sok pomidorowy, wodę, dorzucamy soczewicę, ryż i przyprawiamy. Nasz gulasz powinien dusić się około 15-20 minut. Przed podaniem dekorujemy go natką pietruszki.

Udostępnij

Facebook
Być może zainteresują Cię...
Warto przeczytać

Najbardziej popularne

konferencja girlboss

Poszukiwane prelegentki na Konferencję Online GirlBoss!

Biznes online to nie tylko sprzedaż produktów czy usług przez internet. To kompleksowy ekosystem, który obejmuje szeroki zakres działań, od marketingu przez social media, e-commerce, po tworzenie wartościowych treści i budowanie relacji z klientami w przestrzeni wirtualnej. Jest to świat, w którym innowacje i kreatywność są kluczowymi czynnikami sukcesu, a granice między online a offline coraz bardziej się zacierają.