Pyszny gulasz z… soczewicy

Soczewica ma ogromny potencjał spożywczy. Z racji tego, że zawiera dużo białka, jest doskonałą alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Dziś podpowiemy Wam, jak przygotować pyszny gulasz z tą rośliną w roli głównej.

Czego będziemy potrzebować?

  • 3 litry soku pomidorowego lub 2,5 litra wody i dwa koncentraty pomidorowe
  • 1 litr wody
  • 6 marchewek
  • dwie łodygi selera naciowego
  • 3 korzenie pietruszki
  • natka pietruszki
  • 3 cebule
  • 2 szklanki soczewicy czerwonej łuskanej
  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego lub basmati
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pikanej papryki wędzonej lub zwykłej – jeśli chcemy, aby danie było ostrzejsze, możemy sięgnąć po chilli
  • olej

Zaczynamy od obrania cebuli. Kroimy ją w kostkę i podsmażamy na oleju. Najlepiej wybrać do tego celu żeliwny garnek. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach obrane wcześniej warzywa. Dodajemy je do cebuli i podsmażamy przez kilka minut. Następnie dolewamy sok pomidorowy, wodę, dorzucamy soczewicę, ryż i przyprawiamy. Nasz gulasz powinien dusić się około 15-20 minut. Przed podaniem dekorujemy go natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *