Soczewica ma ogromny potencjał spożywczy. Z racji tego, że zawiera dużo białka, jest doskonałą alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Dziś podpowiemy Wam, jak przygotować pyszny gulasz z tą rośliną w roli głównej.
Czego będziemy potrzebować?
- 3 litry soku pomidorowego lub 2,5 litra wody i dwa koncentraty pomidorowe
- 1 litr wody
- 6 marchewek
- dwie łodygi selera naciowego
- 3 korzenie pietruszki
- natka pietruszki
- 3 cebule
- 2 szklanki soczewicy czerwonej łuskanej
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego lub basmati
- sól i pieprz do smaku
- 1 czubata łyżka wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pikanej papryki wędzonej lub zwykłej – jeśli chcemy, aby danie było ostrzejsze, możemy sięgnąć po chilli
- olej
Zaczynamy od obrania cebuli. Kroimy ją w kostkę i podsmażamy na oleju. Najlepiej wybrać do tego celu żeliwny garnek. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach obrane wcześniej warzywa. Dodajemy je do cebuli i podsmażamy przez kilka minut. Następnie dolewamy sok pomidorowy, wodę, dorzucamy soczewicę, ryż i przyprawiamy. Nasz gulasz powinien dusić się około 15-20 minut. Przed podaniem dekorujemy go natką pietruszki.
Views: 16