Pyszna i aromatyczna zupa czosnkowa

Zimą – zwłaszcza teraz w dobie pandemii – musimy szczególnie dbać o naszą odporność. Czosnek, który nazywany jest naturalnym antybiotykiem, powinien więc na stałe zagościć w naszym menu. Dziś podpowiadamy, jak przygotować z niego pyszną i aromatyczną zupę.

Czego potrzebujemy?

  • trzech główek czosnku
  • sześciu ziemniaków
  • trzech łyżek masła
  • jednego litra bulionu lub rosołu
  • jednej małej marchewki
  • jednego liścia laurowego
  • 15 dag żółtego sera
  • soli
  • pieprzu
  • bagietki

Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Dodajemy pokrojone ząbki czosnku. Smażymy przez około pięć minut. Przekładamy wszystko do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Wrzucamy liść laurowy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut – aż ziemniaki będą miękkie. Później wszystko miksujemy. Jeśli zupa wydaje nam się zbyt intensywna, możemy dodać do niej odrobinę śmietany.

Krem czosnkowy najlepiej smakuje w towarzystwie startego żółtego sera i grzanek. Te drugie można dodatkowo natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku i podsmażyć z obu stron na patelni, na łyżce masła.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *