Pyszna i aromatyczna zupa czosnkowa

Zimą – zwłaszcza teraz w dobie pandemii – musimy szczególnie dbać o naszą odporność. Czosnek, który nazywany jest naturalnym antybiotykiem, powinien więc na stałe zagościć w naszym menu. Dziś podpowiadamy, jak przygotować z niego pyszną i aromatyczną zupę.

Czego potrzebujemy?

  • trzech główek czosnku
  • sześciu ziemniaków
  • trzech łyżek masła
  • jednego litra bulionu lub rosołu
  • jednej małej marchewki
  • jednego liścia laurowego
  • 15 dag żółtego sera
  • soli
  • pieprzu
  • bagietki

Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Dodajemy pokrojone ząbki czosnku. Smażymy przez około pięć minut. Przekładamy wszystko do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Wrzucamy liść laurowy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut – aż ziemniaki będą miękkie. Później wszystko miksujemy. Jeśli zupa wydaje nam się zbyt intensywna, możemy dodać do niej odrobinę śmietany.

Krem czosnkowy najlepiej smakuje w towarzystwie startego żółtego sera i grzanek. Te drugie można dodatkowo natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku i podsmażyć z obu stron na patelni, na łyżce masła.

Udostępnij

Facebook
Być może zainteresują Cię...
Warto przeczytać

Najbardziej popularne

konferencja girlboss

Poszukiwane prelegentki na Konferencję Online GirlBoss!

Biznes online to nie tylko sprzedaż produktów czy usług przez internet. To kompleksowy ekosystem, który obejmuje szeroki zakres działań, od marketingu przez social media, e-commerce, po tworzenie wartościowych treści i budowanie relacji z klientami w przestrzeni wirtualnej. Jest to świat, w którym innowacje i kreatywność są kluczowymi czynnikami sukcesu, a granice między online a offline coraz bardziej się zacierają.