Zimą – zwłaszcza teraz w dobie pandemii – musimy szczególnie dbać o naszą odporność. Czosnek, który nazywany jest naturalnym antybiotykiem, powinien więc na stałe zagościć w naszym menu. Dziś podpowiadamy, jak przygotować z niego pyszną i aromatyczną zupę.
Czego potrzebujemy?
- trzech główek czosnku
- sześciu ziemniaków
- trzech łyżek masła
- jednego litra bulionu lub rosołu
- jednej małej marchewki
- jednego liścia laurowego
- 15 dag żółtego sera
- soli
- pieprzu
- bagietki
Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Dodajemy pokrojone ząbki czosnku. Smażymy przez około pięć minut. Przekładamy wszystko do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Wrzucamy liść laurowy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut – aż ziemniaki będą miękkie. Później wszystko miksujemy. Jeśli zupa wydaje nam się zbyt intensywna, możemy dodać do niej odrobinę śmietany.
Krem czosnkowy najlepiej smakuje w towarzystwie startego żółtego sera i grzanek. Te drugie można dodatkowo natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku i podsmażyć z obu stron na patelni, na łyżce masła.
Views: 11