Kotlety mielone na stałe zagościły w naszym domowym menu. Jeśli te w tradycyjnym wydaniu już Wam się trochę znudziły, możecie je urozmaicić.
Czego będziemy potrzebować?
- dwóch cukinii
- jednego pęczka szczypiorku
- jednej cebuli dymki
- 30 dag mięsa mielonego
- jednej czerstwej kajzerki (wcześniej trzeba namoczyć ją w mleku)
- jednego jajka
- dwóch łyżek masła
- bułki tartej
- tłuszczu do smażenia
- przypraw: soli, pieprzu i ziół prowansalskich
Cukinie obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Siekamy szczypiorek i łączymy. Całość dodajemy do mięsa razem z jajkiem i kajzerką. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Posiekaną dymkę podsmażamy na maśle. Dodajemy do masy, mieszamy. Formujemy małe kotlety, panierujemy w bułce i smażymy.
Views: 8