W okresie przesilenia wiosennego powinniśmy w szczególny sposób zadbać o naszą odporność – zwłaszcza teraz w dobie pandemii. W naszym nemu na stałe powinna więc zagościć czosnkowa sałatka z fasoli. Jest lekka, aromatyczna, wzmacnia i dodaje energii.
Czego będziemy potrzebować?
- natki pietruszki (jeden pęczek)
- połowy cebuli
- 2-3 ząbków czosnku
- szklanki suchej, białej fasoli
- soku z połowy cytryny
- 2-3 łyżek oliwy z oliwek
- świeżo mielonego czarnego pieprzu
- łyżeczki wędzonej papryki
- soli
Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia, najlepiej na całą noc. Wodę odlewamy, fasolę płuczemy, zalewamy świeżą zimną wodą i gotujemy do miękkości. Natkę, czosnek i cebulę drobno siekamy. Następnie przygotowujemy dressing – łączymy oliwę, sok z cytryny, a także sól i pieprz. Odcedzoną fasolę wsypujemy do salaterki, dodajemy cebulę, czosnek, natkę, wędzoną paprykę i dressing. Wszystko dokładnie mieszamy. Zawarte w sałatce składniki nie tylko wspomogą odporność, ale także pomogą w ewentualnej walce z przeziębieniem.
Views: 7