Wielkanoc: Jak przygotować jajeczny pasztet?

Czego jak czego, ale na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Serwujemy je w najróżniejszym wydaniu. Dziś zdradzimy wam przepis na błyskawiczny i niezwykle prosty w wykonaniu pasztet… jajeczny.

 

Składniki:

  • 12 jajek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Zaczynamy od ugotowania na twardo dziesięciu jajek. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie obieramy i trzemy na tarce. Dwa pozostałe surowe jajka rozbijamy i rozdzielamy żółtka od białek. Do tych drugich dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie cebulę i czosnek drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Podsmażamy. Do ugotowanych jajek dorzucamy żółtka, podsmażoną cebulę z czosnkiem, posiekany koperek, szczypiorek oraz dwie łyżki oleju i przyprawy. Całość mieszamy. Powoli dodajemy do masy pianę ubitą z białek. Całość przekładamy do niewielkiej blachy (najlepiej keksówki) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 45 minut. Smacznego!

Udostępnij

Facebook
Być może zainteresują Cię...
Warto przeczytać

Najbardziej popularne

Jak zadbać o skórę ust zimą?

Jak zadbać o skórę ust zimą?Smagane wiatrem, narażone na wahania temperatur i przesuszonego powietrza. Dla skóry ust nastał trudny okres. Bez odpowiedniej ochrony, nawet te

Jak się czuć bardziej kobieco

Do tej pory jeszcze nie poruszyła tak ważnego tematu jak „czuć się kobieco”. W dzisiejszym świecie, gdzie tempo życia i różnorodność ról, które pełnimy, mogą