Czego jak czego, ale na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Serwujemy je w najróżniejszym wydaniu. Dziś zdradzimy wam przepis na błyskawiczny i niezwykle prosty w wykonaniu pasztet… jajeczny.
Składniki:
- 12 jajek
 - 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
 - 1 łyżeczka musztardy
 - 1 cebula
 - 1 ząbek czosnku
 - 4 łyżki oleju
 - pęczek koperku
 - pęczek szczypiorku
 - sól i pieprz
 
Zaczynamy od ugotowania na twardo dziesięciu jajek. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie obieramy i trzemy na tarce. Dwa pozostałe surowe jajka rozbijamy i rozdzielamy żółtka od białek. Do tych drugich dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie cebulę i czosnek drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Podsmażamy. Do ugotowanych jajek dorzucamy żółtka, podsmażoną cebulę z czosnkiem, posiekany koperek, szczypiorek oraz dwie łyżki oleju i przyprawy. Całość mieszamy. Powoli dodajemy do masy pianę ubitą z białek. Całość przekładamy do niewielkiej blachy (najlepiej keksówki) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 45 minut. Smacznego!
Views: 63
													
													
								
								
								


