Bataty z grilla: jak je przygotować?

Poszukujecie pomysłu na prostą, zdrową i oryginalną przekąskę z grilla? Postawcie na bataty! Można je serwować, jako dodatek do dania głównego lub podać solo na ciepło ze specjalnym sosem. Jak je przygotować?

Bataty obieramy i kroimy w krążki o grubości około 1,5 cm – uważajmy, aby nie były one zbyt cienkie, bo mogą się rozpaść w trakcie grillowania. Skrapiamy oliwą i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, czosnek oraz wędzoną paprykę. Całość mieszamy. Bataty układamy na aluminiowej tacce i co jakiś czas przekręcamy na drugą stronę. Stopień wypieczenia warzyw sprawdzamy za pomocą widelca. Gotowe bataty powinny być miękkie.

Bataty z grilla będą również doskonale smakować z sosem chimichurri. Do jego przygotowania potrzebujemy jednego pęczka świeżej natki pietruszki, jednej papryczki chili, jednej cebuli szalotki, jednej łyżki soku z cytryny oraz 1/4 szklanki oliwy z oliwek. Warzywa drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy.

Udostępnij

Facebook
Być może zainteresują Cię...
Warto przeczytać

Najbardziej popularne

konferencja girlboss

Poszukiwane prelegentki na Konferencję Online GirlBoss!

Biznes online to nie tylko sprzedaż produktów czy usług przez internet. To kompleksowy ekosystem, który obejmuje szeroki zakres działań, od marketingu przez social media, e-commerce, po tworzenie wartościowych treści i budowanie relacji z klientami w przestrzeni wirtualnej. Jest to świat, w którym innowacje i kreatywność są kluczowymi czynnikami sukcesu, a granice między online a offline coraz bardziej się zacierają.