Poszukujecie pomysłu na prostą, zdrową i oryginalną przekąskę z grilla? Postawcie na bataty! Można je serwować, jako dodatek do dania głównego lub podać solo na ciepło ze specjalnym sosem. Jak je przygotować?
Bataty obieramy i kroimy w krążki o grubości około 1,5 cm – uważajmy, aby nie były one zbyt cienkie, bo mogą się rozpaść w trakcie grillowania. Skrapiamy oliwą i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, czosnek oraz wędzoną paprykę. Całość mieszamy. Bataty układamy na aluminiowej tacce i co jakiś czas przekręcamy na drugą stronę. Stopień wypieczenia warzyw sprawdzamy za pomocą widelca. Gotowe bataty powinny być miękkie.
Bataty z grilla będą również doskonale smakować z sosem chimichurri. Do jego przygotowania potrzebujemy jednego pęczka świeżej natki pietruszki, jednej papryczki chili, jednej cebuli szalotki, jednej łyżki soku z cytryny oraz 1/4 szklanki oliwy z oliwek. Warzywa drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy.
Views: 45