Wielkanoc: Jak przygotować jajeczny pasztet?

Czego jak czego, ale na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Serwujemy je w najróżniejszym wydaniu. Dziś zdradzimy wam przepis na błyskawiczny i niezwykle prosty w wykonaniu pasztet… jajeczny.

 

Składniki:

  • 12 jajek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Zaczynamy od ugotowania na twardo dziesięciu jajek. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie obieramy i trzemy na tarce. Dwa pozostałe surowe jajka rozbijamy i rozdzielamy żółtka od białek. Do tych drugich dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie cebulę i czosnek drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Podsmażamy. Do ugotowanych jajek dorzucamy żółtka, podsmażoną cebulę z czosnkiem, posiekany koperek, szczypiorek oraz dwie łyżki oleju i przyprawy. Całość mieszamy. Powoli dodajemy do masy pianę ubitą z białek. Całość przekładamy do niewielkiej blachy (najlepiej keksówki) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 45 minut. Smacznego!

Views: 14

Udostępnij

Facebook
Być może zainteresują Cię...
Warto przeczytać

Najbardziej popularne