Uważasz, że pieczenie ciast to zajęcie nie dla ciebie? Pyszny deser możesz jednak przygotować bez włączania piekarnika! Potrzebujesz zaledwie kilku minut. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis!
Czego będziesz potrzebować?
- serka mascarpone (500 g)
- śmietany 30% (400 ml)
- herbatników pełnoziarnistych (150 g)
- herbatników kakaowych bądź czekoladowych (200 g)
- kakaa (1 łyżkę)
- cukru pudru (4 łyżki)
- laskę wanilii (1 sztukę)
- alkoholu (1 łyżkę)
- płatków migdałowych (50 g)
Na początek ubijamy 200 ml śmietany z dwoma łyżkami cukru pudru. Następnie wrzucamy ziarenka z laski wanilii oraz stopniowo po łyżce serka mascarpone (250 g). Miksujemy aż do powstania jednolitej masy. Jeśli uznamy, że krem nie jest zbyt słodki, możemy dodać więcej cukru pudru.
W innym naczyniu ubijamy drugą część śmietany z dwoma łyżkami cukru pudru. Dodajemy kakao, alkohol i resztę serka mascarpone. Miksujemy do równomiernego połączenia się śmietany z serkiem.
Foremkę wykładamy kakaowymi herbatnikami, a następnie rozsmarowujemy 1/2 część kremu kakaowego. Przykrywamy drugą warstwą herbatników kakaowych. Na nie wykładamy 1/2 część kremu waniliowego i przykrywamy herbatnikami pełnoziarnistymi. Na nich z kolei rozsmarowujemy pozostały krem kakaowy i znów kładziemy warstwę herbatników pełnoziarnistych. Na zakończenie rozsmarowujemy pozostały krem waniliowy.
Wierzch ciasta można posypać pokruszonymi herbatnikami kakaowymi wymieszanymi z rozdrobnionymi migdałami. Można również dodać wiórki czekolady.
Ciasto najlepiej smakuje po spędzeniu nocy w lodówce – wtedy wszystko jest zastygnięte, a herbatniki przenikają wilgocią kremu.
Views: 27