Błyskawiczne ciasto bez włączania piekarnika

Uważasz, że pieczenie ciast to zajęcie nie dla ciebie? Pyszny deser możesz jednak przygotować bez włączania piekarnika! Potrzebujesz zaledwie kilku minut. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis!

 

Czego będziesz potrzebować?

 

  • serka mascarpone (500 g)
  • śmietany 30% (400 ml)
  • herbatników pełnoziarnistych (150 g)
  • herbatników kakaowych bądź czekoladowych (200 g)
  • kakaa (1 łyżkę)
  • cukru pudru (4 łyżki)
  • laskę wanilii (1 sztukę)
  • alkoholu (1 łyżkę)
  • płatków migdałowych (50 g)

 

 

Na początek ubijamy 200 ml śmietany z dwoma łyżkami cukru pudru. Następnie wrzucamy ziarenka z laski wanilii oraz stopniowo po łyżce serka mascarpone (250 g). Miksujemy aż do powstania jednolitej masy. Jeśli uznamy, że krem nie jest zbyt słodki, możemy dodać więcej cukru pudru.

 

W innym naczyniu ubijamy drugą część śmietany z dwoma łyżkami cukru pudru. Dodajemy kakao, alkohol i resztę serka mascarpone. Miksujemy do równomiernego połączenia się śmietany z serkiem.

 

Foremkę wykładamy kakaowymi herbatnikami, a następnie rozsmarowujemy 1/2 część kremu kakaowego. Przykrywamy drugą warstwą herbatników kakaowych. Na nie wykładamy 1/2 część kremu waniliowego i przykrywamy herbatnikami pełnoziarnistymi. Na nich z kolei rozsmarowujemy pozostały krem kakaowy i znów kładziemy warstwę herbatników pełnoziarnistych. Na zakończenie rozsmarowujemy pozostały krem waniliowy.

Wierzch ciasta można posypać pokruszonymi herbatnikami kakaowymi wymieszanymi z rozdrobnionymi migdałami. Można również dodać wiórki czekolady.

 

Ciasto najlepiej smakuje po spędzeniu nocy w lodówce – wtedy wszystko jest zastygnięte, a herbatniki przenikają wilgocią kremu.

Views: 27

Udostępnij

Facebook
Być może zainteresują Cię...
Warto przeczytać

Najbardziej popularne