Leśny mech na talerzu

Poszukujesz przepisu na oryginalne ciasto? Chcesz zaskoczyć swoich gości? Zaserwuj leśny mech! Ten oryginalny deser nie tylko znakomicie smakuje, ale i genialnie wygląda! Na dodatek jest bardzo proste do przygotowania.

Składniki:

Ciasto:

4 jajka

1/2 szklanki oleju

1 szklanka cukru drobnego

1 łyżeczka cukru wanilinowego

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

450 g opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) lub 450 g świeżego

Krem śmietankowy:

500 ml śmietanki kremówki 36%

3 łyżki cukru pudru

1 śmietan-fix

250 g mascarpone

opcjonalnie 1 galaretka przezroczysta i 200 ml wrzątku

150 g truskawek

Dodatkowo:

100 g truskawek

50 g borówek

granat (ok 1/3 sztuki)

Ciasto:

Jeśli wybrałaś mrożony szpinak, zacznij od rozmrożenia go i odciśnięcia z nadmiaru wody. Następnie przełóż go do miseczki i zblenduj. Jeśli używasz tego świeżego, to podgotuj go w małym garnku z kilkoma łyżkami wody. Następnie przełóż na sitko i także nieco odciśnij z nadmiaru wody. Na końcu zblenduj.

Następnie ubij jajka wraz z cukrem i cukrem wanilinowym tak by powstała jasna, bardzo puszysta masa. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Do jajek dodaj olej, zblendowany szpinak i wymieszaj wszystko za pomocą trzepaczki. Następnie dodaj przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Zmiksuj całość aż do momentu, gdy połączą się wszystkie składniki. Ciasto przelej do foremki i wstaw do piekarnika na około 45-50 minut. Po upieczeniu poczekaj aż ostygnie. Ostrym nożem odetnij wystający fragment ciasta i odłóż go do późniejszego pokruszenia.

Krem śmietankowy:

Schłodzoną śmietankę zmiksuj wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixem na wysokich obrotach miksera. Gdy masa zgęstnieje, wtedy dodaj mascarpone i ubijaj do powstania sztywnego kremu. Następnie dodaj drobno posiekane truskawki i wymieszaj lekko za pomocą łyżki. Krem wyłóż na ciasto. Następnie obsyp go pokruszonym ciastem z odciętego grzybka. Górę udekoruj pestkami owocu granatu.

Views: 16

Udostępnij

Facebook
Być może zainteresują Cię...
Warto przeczytać

Najbardziej popularne