Poszukujesz przepisu na oryginalne ciasto? Chcesz zaskoczyć swoich gości? Zaserwuj leśny mech! Ten oryginalny deser nie tylko znakomicie smakuje, ale i genialnie wygląda! Na dodatek jest bardzo proste do przygotowania.
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru drobnego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
450 g opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) lub 450 g świeżego
Krem śmietankowy:
500 ml śmietanki kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
1 śmietan-fix
250 g mascarpone
opcjonalnie 1 galaretka przezroczysta i 200 ml wrzątku
150 g truskawek
Dodatkowo:
100 g truskawek
50 g borówek
granat (ok 1/3 sztuki)
Ciasto:
Jeśli wybrałaś mrożony szpinak, zacznij od rozmrożenia go i odciśnięcia z nadmiaru wody. Następnie przełóż go do miseczki i zblenduj. Jeśli używasz tego świeżego, to podgotuj go w małym garnku z kilkoma łyżkami wody. Następnie przełóż na sitko i także nieco odciśnij z nadmiaru wody. Na końcu zblenduj.
Następnie ubij jajka wraz z cukrem i cukrem wanilinowym tak by powstała jasna, bardzo puszysta masa. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Do jajek dodaj olej, zblendowany szpinak i wymieszaj wszystko za pomocą trzepaczki. Następnie dodaj przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Zmiksuj całość aż do momentu, gdy połączą się wszystkie składniki. Ciasto przelej do foremki i wstaw do piekarnika na około 45-50 minut. Po upieczeniu poczekaj aż ostygnie. Ostrym nożem odetnij wystający fragment ciasta i odłóż go do późniejszego pokruszenia.
Krem śmietankowy:
Schłodzoną śmietankę zmiksuj wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixem na wysokich obrotach miksera. Gdy masa zgęstnieje, wtedy dodaj mascarpone i ubijaj do powstania sztywnego kremu. Następnie dodaj drobno posiekane truskawki i wymieszaj lekko za pomocą łyżki. Krem wyłóż na ciasto. Następnie obsyp go pokruszonym ciastem z odciętego grzybka. Górę udekoruj pestkami owocu granatu.
Views: 16