Rosół, pomidorowa, ogórkowa, żurek… Czy Wy też macie wrażenie, że Wasze menu – przynajmniej w kwestii zup – jest dość monotonne? Najwyższa pora to zmienić! Zachęcając Was do eksperymentowania w kuchni, zdradzamy sprawdzony przepis na… zupę bananową z curry. Miłośnicy nietypowych smaków z pewnością będą zaskoczeni!
Czego będziemy potrzebować?
- 20-25 dag obranych i drobno pokrojonych ziemniaków
- 1 cebula
- 1 nieduży seler naciowy
- 1 duże zielone jabłko
- 1 niezbyt dojrzały banan
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka curry
- szczypiorek
- sól
Obieramy i siekamy cebulę oraz selera naciowego. Następnie grubo kroimy jabłko (oczywiście obrane ze skórki) oraz banana. Owoce z warzywami gotujemy w bulionie do miękkości ok. 15 minut. Następnie dodajemy śmietanę, masło, curry i sól. Delikatnie podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Całość miksujemy. Zupę podajemy z drobno posiekanym szczypiorkiem.
Views: 19