Święta Wielkonocne: Pieczeń w nietypowym wydaniu

W wielu domach biała kiełbasa jest obowiązkowym elementem wielkanocnego menu. Zazwyczaj dodawana jest do żurku. My jednak proponujemy zaserwować ją w nieco innym wydaniu.

 

Z białej kiełbasy można przygotować nietypową pieczeń, która zaskoczy wszystkich biesiadujących przy świątecznym stole.

 

Czego będziemy potrzebować?

  • około 80 dag białej kiełbasy
  • jednego ciasta francuskiego
  • ośmiu jajek
  • łyżki bułki tartej
  • pół łyżki masła
  • dwóch łyżek sosu chrzanowego
  • dwóch czerwonych papryk
  • jednej cebuli
  • jednej łyżki mąki ziemniaczanej
  • pęczka natki pietruszki

 

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Następnie kroimy w kostkę paprykę i siekamy natkę pietruszki. Białą kiełbasę obieramy ze skórki i przekładamy do miski. Dodajemy cebulę, paprykę, pietruszkę, sos chrzanowy, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy. Na blaszcze rozwijamy połowę ciasta francuskiego i wykładamy połowę mięsa. Od jajek odetnij szpiczaste końcówki. Następnie układamy jajka jedno za drugim na środku pieczeni, lekko je zagłębiając. Później rozkładamy pozostałą część mięsa, a na wierzch kładziemy drugą połowę ciasta francuskiego. Sklejamy brzegi pozbywając się całego powietrza ze środka. Pieczeń wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Danie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będzie ono idealnie smakować w towarzystwie sosu chrzanowego.

Views: 24

Udostępnij

Facebook
Być może zainteresują Cię...
Warto przeczytać

Najbardziej popularne